Przepis na przepyszną tartą z jabłkami, idealną do popołudniowej kawy i inne okazje:

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • Farsz:
  • 6 jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 60g masła
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko i cukier. Wszystkie składniki zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do tarty o średnicy ok.24cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 15 minut. Między czasie obieramy jabłka, kroimy na kosteczki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier i cynamon. Prażymy dopóki jabłka nie zmiękną. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i wykładamy na nie, upieczone jabłka. Przygotowujemy kruszonkę (mieszamy ze sobą mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy). i dodajemy na wierzch tarty. Ponownie wkładamy do piekarnika i ponownie pieczemy 15min w temperaturze 190 stopni.
Po tym czasie tarta jest idealna do jedzenia. Polecam.