Zastanawiasz się, jak poprawić smak kawy przygotowanej w dripie? Jakie aspekty są ważne w trakcie parzenia napoju metodą przelewową? Czym różnią się od siebie dostępne drippery? Przekonaj się, o czym nie można zapomnieć, wybierając tę alternatywną metodę przygotowywania ulubionego napoju! 

Kawa przelewowa – dlaczego jest popularna?

Kawę z drippera można zamówić praktycznie w każdej kawiarni. Ze względu na niewielką cenę takiego sprzętu, wiele osób decyduje się na jego zakup do użytku domowego. W zależności od preferencji można wyposażyć się w dripper plastikowy lub ceramiczny – w obu przypadkach masz ogromny wybór, jeśli chodzi o dostępną kolorystykę i design. Nie trzeba być profesjonalnym baristą, aby przygotować aromatyczny napój we własnej kuchni. Przygotowanie kawy w dripperze zajmuje zaledwie kilka minut – mimo krótkiego czasu parzenia uzyskuje się kawę o wysokich walorach smakowych. 

Akcesoria przydatne do kaw alternatywnych 

Profesjonalny zaparzacz do kawy to podstawa – jeśli masz już ten zakup za sobą, to warto pomyśleć o pozostałych akcesoriach, które mogą okazać się przydatne podczas kawowego rytuału. Do niezbędnych gadżetów baristycznych należą m.in.:

  • młynek elektryczny lub ręczny, który umożliwia zmielenie ziaren przed samym procesem parzenia, co wpływa na bogactwo uzyskanego smaku, 
  • dokładna waga do kawy, umożliwiająca precyzję i przygotowanie napoju zgodnie z zalecanymi proporcjami (odpowiedni stosunek kawy do wody),
  • filtry papierowe – łatwo dostępne i niedrogie, bez których nie objedzie się zaparzenie kawy tą metodą,
  • stylowy, nowoczesny dzbanek do kawy, w którym serwowany napój atrakcyjnie się prezentuje i jest miły dla oka. 

Kawa z drippera – jakie ziarna wybrać?

Aby przygotować kawę typu drip, w pierwszej kolejności należy wyposażyć w dobrej jakości ziarna. Takiego zakupu można dokonać stacjonarnie lub w sklepie internet-owym. Profesjonalny sprzęt, akcesoria oraz kawy wysokiej jakości z najlepszych palarni znajdziesz w sklepie Cafe Silesia. Jeśli zdecydujesz się na kawę mieloną – zadbaj o to, by przechowywać ją w szczelnym pojemniku, który zapobiega wietrzeniu i utracie cennego aromatu. Wybierając ziarna, pamiętaj, że należy odpowiednio je zmielić – kawa do dripu powinna być zmielona na grubo i mieć konsystencję przypominającą piasek. 

Jak zaparzyć kawę w dripie?

Przygotowując napój w dripie, zadbaj o właściwe proporcje – na 6 gramów kawy powinno przypadać 100 ml wody. W celu dokładnego odmierzania skorzystaj ze specjalnej wagi. Następnie:

  • przygotuj papierowy filtr, umieść go w urządzeniu i użyj gorącej wody do zwilżenia całej powierzchni, 
  • ustaw dripper na naczyniu, do którego ma trafić napój przelewowy, 
  • wsyp kawę i włącz stoper, 
  • zalej zmielone ziarna niewielką ilością wody w temperaturze około 90-95°C i odczekaj około 30 sekund, 
  • zalej kawę dodatkową ilością wody, wykonując precyzyjne, okrężne ruchy. 

Voilà! Pyszna kawa przelewowa jest już w Twoim dzbanku – teraz wystarczy przelać ją do termosu lub ulubionej filiżanki.