Parzenie kawy w dripperze – o czym pamiętać?
Zastanawiasz się, jak poprawić smak kawy przygotowanej w dripie? Jakie aspekty są ważne w trakcie parzenia napoju metodą przelewową? Czym różnią się od siebie dostępne drippery? Przekonaj się, o czym nie można zapomnieć, wybierając tę alternatywną metodę przygotowywania ulubionego napoju!
Kawa przelewowa – dlaczego jest popularna?
Kawę z drippera można zamówić praktycznie w każdej kawiarni. Ze względu na niewielką cenę takiego sprzętu, wiele osób decyduje się na jego zakup do użytku domowego. W zależności od preferencji można wyposażyć się w dripper plastikowy lub ceramiczny – w obu przypadkach masz ogromny wybór, jeśli chodzi o dostępną kolorystykę i design. Nie trzeba być profesjonalnym baristą, aby przygotować aromatyczny napój we własnej kuchni. Przygotowanie kawy w dripperze zajmuje zaledwie kilka minut – mimo krótkiego czasu parzenia uzyskuje się kawę o wysokich walorach smakowych.
Akcesoria przydatne do kaw alternatywnych
Profesjonalny zaparzacz do kawy to podstawa – jeśli masz już ten zakup za sobą, to warto pomyśleć o pozostałych akcesoriach, które mogą okazać się przydatne podczas kawowego rytuału. Do niezbędnych gadżetów baristycznych należą m.in.:
- młynek elektryczny lub ręczny, który umożliwia zmielenie ziaren przed samym procesem parzenia, co wpływa na bogactwo uzyskanego smaku,
- dokładna waga do kawy, umożliwiająca precyzję i przygotowanie napoju zgodnie z zalecanymi proporcjami (odpowiedni stosunek kawy do wody),
- filtry papierowe – łatwo dostępne i niedrogie, bez których nie objedzie się zaparzenie kawy tą metodą,
- stylowy, nowoczesny dzbanek do kawy, w którym serwowany napój atrakcyjnie się prezentuje i jest miły dla oka.
Kawa z drippera – jakie ziarna wybrać?
Aby przygotować kawę typu drip, w pierwszej kolejności należy wyposażyć w dobrej jakości ziarna. Takiego zakupu można dokonać stacjonarnie lub w sklepie internet-owym. Profesjonalny sprzęt, akcesoria oraz kawy wysokiej jakości z najlepszych palarni znajdziesz w sklepie Cafe Silesia. Jeśli zdecydujesz się na kawę mieloną – zadbaj o to, by przechowywać ją w szczelnym pojemniku, który zapobiega wietrzeniu i utracie cennego aromatu. Wybierając ziarna, pamiętaj, że należy odpowiednio je zmielić – kawa do dripu powinna być zmielona na grubo i mieć konsystencję przypominającą piasek.
Jak zaparzyć kawę w dripie?
Przygotowując napój w dripie, zadbaj o właściwe proporcje – na 6 gramów kawy powinno przypadać 100 ml wody. W celu dokładnego odmierzania skorzystaj ze specjalnej wagi. Następnie:
- przygotuj papierowy filtr, umieść go w urządzeniu i użyj gorącej wody do zwilżenia całej powierzchni,
- ustaw dripper na naczyniu, do którego ma trafić napój przelewowy,
- wsyp kawę i włącz stoper,
- zalej zmielone ziarna niewielką ilością wody w temperaturze około 90-95°C i odczekaj około 30 sekund,
- zalej kawę dodatkową ilością wody, wykonując precyzyjne, okrężne ruchy.
Voilà! Pyszna kawa przelewowa jest już w Twoim dzbanku – teraz wystarczy przelać ją do termosu lub ulubionej filiżanki.
Najnowsze komentarze