Spoglądając w przeróżne przepisy najwyśmienitszych dań w licznych książkach kucharskich nie raz można zauważyć, jak ważnym dodatkiem jest śmietana. Widząc, że na półkach sklepowych, aż roi się od przeróżnych ich rodzajów, wybór wcale nie jest prostym zadaniem do wykonania. Śmietana jest produktem, który powstaje z mleka „prosto od krowy” – dlatego ma takie doskonałe właściwości. Przygotowując posiłek warto znać rodzaje śmietany, by być przygotowanym merytorycznie na zakupy – czy to w supermarkecie, czy w osiedlowym sklepiku. Poniżej przeczytasz, jaką śmietanę wykorzystywać w danym posiłku i w jaki sposób z nią postępować. Zdrowie i dieta.

Słodkie, kwaśne i pasteryzowane… śmietanowy zawrót głowy!

Na rynku spożywczym dostępnych jest kilkanaście rodzajów śmietany – kwaśna, słodka, niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa. Dla zupełnego laika w kuchni procenty znajdujące się na opakowaniu, jak również konsystencja śmietany nie mówią niczego szczególnego. Warto wiedzieć, jaki rodzaj śmietany można dostać na naszym rynku spożywczym.
Zacznijmy od śmietany o najniższej zawartości tłuszczu, a jest nią śmietanka 9-12 procentowa. Wykorzystywana jest jako dodatek do kawy, ponieważ niska zawartość tłuszczu sprawia, że gorący napój nie spowoduje zważenia się tego białego płynu.
Następnym pysznym dodatkiem stosowanym bardziej do zup i sosów jest śmietana o wartości tłuszczu 18-20 procent, idealnie zabiela powyższe dania po odpowiednim zahartowaniu.
Crème de la crème całej śmietanowej rodzinki to są śmietany królewskie, o potężnym procencie tłuszczu, bo 30-36 procent. Są to śmietany kremówki, zwane również tortowymi, nie trzeba pytać dlaczego. Ten rodzaj śmietany zarezerwowany jest do przygotowywania kremów do ciast wszelkiego rodzajów, również tortów. Taki procent tłuszczu zawarty w śmietanie pozwala, by ubita śmietana była lekka, puszysta i wodziła na pokuszenie niejednego smakosza słodkich wypieków.

Alternatywą dla osób, które są na diecie z deficytem kalorycznym lub po prostu liczą swoje zapotrzebowanie kaloryczne jest śmietana odtłuszczona, której wartość wynosi 9 procent lub mniej.