Wiele osób uważa kiełkujące nasiona za superfoods. Rzeczywiście, są one bogate w wiele składników odżywczych, poprawiają trawienie, a nawet mogą zapobiegać chorobom serca. Ponadto, bardzo łatwo można wykiełkować własne nasiona. Przedstawiamy zalety kiełkujących nasion i różne sposoby ich spożywania.

Kiełkujące nasiona: co to właściwie jest?

Kiełkujące nasiona to nasiona, które wykiełkowały i stały się bardzo młodymi roślinami. Proces kiełkowania rozpoczyna się zazwyczaj od namoczenia nasion przez kilka godzin. Namoczone nasiona są następnie wystawiane na działanie odpowiedniej kombinacji temperatury i wilgotności, aby kontynuować swój wzrost. Produktem końcowym jest zazwyczaj zarodek o długości od 2 do 5 centymetrów.

Jakie nasiona można wykiełkować?

Możesz wykiełkować kilka nasion, takich jak fasola, soczewica i soja, a także zielony groszek. Doskonale nadaje się również ryż brązowy, gryka i komosa ryżowa. Możesz również sięgnąć po zieleninę liściastą, taką jak rzodkiewka, brokuły i rukiew wodna. Kiełki orzechów, takie jak migdały, sezam czy słonecznik, są również pełne dobroci. Możesz jeść kiełki prawie każdej rośliny, z której trzymasz liście i liście, gdy są dojrzałe.

Jak wykiełkować własne nasiona?

Proces kiełkowania nasion jest łatwy do przeprowadzenia w domu. Do tego celu potrzebny będzie szklany słoik, specjalna pokrywka do kiełkowania, która umożliwia cyrkulację powietrza oraz nasiona specjalnie zaprojektowane do kiełkowania. Są one poddawane obróbce w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się chorób przenoszonych przez żywność. Jeśli nie posiadasz specjalnej pokrywy do kiełkowania, możesz zrobić własną, używając ściereczki do sera lub durszlaka.
Do słoika wsypać 1 lub 2 łyżki stołowe nasion. Może to nie brzmi jak dużo, ale nasiona będą rosły i musi być wystarczająco dużo miejsca, aby powietrze mogło krążyć wewnątrz podczas procesu kiełkowania.
Przykryj nasiona odrobiną ciepłej wody i pozostaw na noc, aby ułatwić ich kiełkowanie.
Odcedź wodę, przepłucz nasiona, następnie ponownie odcedź wodę i postaw słoik do góry dnem, aby powietrze mogło cyrkulować, a pozostała woda mogła odpłynąć. Pokrywka lub chusta serowarska utrzymuje nasiona w słoiku.
Powtarzaj proces płukania i odsączania dwa do trzech razy dziennie, aż kiełki będą gotowe do spożycia.
W zależności od rodzaju nasion, które posiadasz, trwa to zazwyczaj tylko kilka dni. Kiedy kiełki wyjdą z nasion, zmień pokrywkę lub sitko na takie z większymi otworami, jeśli to możliwe. Pozwoli to na wydostanie się łupin z wody do płukania, co zmniejszy ryzyko pojawienia się pleśni na kiełkach.

Korzyści płynące z kiełków.

Pomimo niskiej kaloryczności, kiełki są bogatym źródłem składników odżywczych i dobroczynnych związków roślinnych. Zawartość witamin i minerałów jest różna w zależności od odmiany. Jednak ogólnie rzecz biorąc, kiełki zawierają spore ilości witaminy C, zaskakującą ilość białka i błonnika, a także niewielkie ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Na przykład fasola mung zawiera duże ilości potasu, a kiełki koniczyny są bogate w wapń. Nie zastąpi to oczywiście innych pokarmów bogatych w wapń w Twojej diecie, ale jest to imponujący wkład z tak małej rośliny. Kiełki są również doskonałym źródłem antyoksydantów.
Ponadto, proces kiełkowania zwiększa zawartość składników odżywczych. Dzięki temu kiełki są bogatsze w białko, magnez, fosfor, mangan oraz witaminy C i K niż rośliny niekiełkowane.

Kiełki wspomagają trawienie.

Kiełki zawierają niezwykle wysoki poziom żywych enzymów i błonnika pokarmowego. Te pierwsze pomagają w efektywnym rozkładzie pokarmu i poprawiają wchłanianie składników odżywczych przez przewód pokarmowy, podczas gdy błonnik reguluje trawienie.
Kiełki zawierają niezwykle wysoki poziom żywych enzymów i błonnika pokarmowego. Żywe enzymy pomagają skutecznie rozkładać pokarm i poprawiają wchłanianie składników odżywczych przez przewód pokarmowy, a błonnik reguluje trawienie.

Kiełki pobudzają krążenie.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i miedzi kiełki pomagają pobudzić krążenie krwi poprzez utrzymanie liczby czerwonych krwinek. Pomaga to również w dostarczaniu tlenu do różnych narządów i komórek, aby zoptymalizować ich działanie. Ponadto, zdrowy dopływ krwi jest dobrym stymulatorem wzrostu włosów. Pomaga generować nowe naczynia krwionośne i zwiększa krążenie do skóry głowy i mieszków włosowych.

Kiełki wzmacniają Twój układ odpornościowy.

Kiełki są bogate w witaminę C, co sprawia, że są potężnym wzmacniaczem dla białych krwinek w organizmie. Pomaga to zwalczać infekcje i choroby, a tym samym wzmocnić układ odpornościowy. Zawierają również duże ilości witaminy A. Posiada ona szereg właściwości przeciwutleniających, które są doskonałym źródłem siły dla układu odpornościowego.
Poza korzyściami wymienionymi powyżej kiełki mogą pomóc w utracie wagi, poprawić wzrok i zapobiec przedwczesnemu starzeniu się. Kiełki mogą również pomóc Ci utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą.

Jak włączyć kiełki do swojej diety?

Kiełki można spożywać na wiele sposobów i łatwo włączyć je do różnych potraw i przekąsek. Zwykle spożywa się je na surowo, ale można je również lekko podgotować przed jedzeniem. Można je na przykład zjeść na surowo w kanapce lub dodać do sałatki. Kiełki można również łatwo dodać do gorących dań, takich jak potrawy z ryżu, smażone warzywa, omlety czy zupy. Jeszcze lepiej, możesz je dodać do smoothie i ciasta naleśnikowego!