Przy okazji różnych okoliczności sięgamy po coś słodkiego w formie deseru. Jako połączenie przyjemnego z pożytecznym może być połączenie deseru z winem, jako świetny digestif. Jednak podanie deseru z alkoholem kieruje się własnymi prawami. Podstawą jest, aby alkohol podany do deseru był słodki przy zachowaniu odpowiednich proporcji do słodyczy deseru. Odpowiedni stosunek słodkiego smaku potrawy oraz alkoholu tworzy idealne zestawienie. Głównym założeniem jest, aby wybrany alkohol był co najmniej tak samo słodki jak deser.

Podstawowe zasady wyboru wina do deseru i inne okazje

Przy wyborze wina do określonego deseru należy kierować się kilkoma wskazówkami. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że słodycz potrawy sprawia, że odczuwamy wina jako mniej słodkie i owocowe niż jest w rzeczywistości. Jednocześnie następuje podkreślenie charakterów gorzkich i kwasowych wina. Dlatego też najpierw należy wskazać ogólny charakter smakowy deseru ( czy jest on słodki, a może przebija kwaskowymi niuansami owocowymi lub wstawkami słonymi lub pikantnymi). Kolejnym założeniem jest, aby nasilenie smaków wina i potrawy były na podobnym poziomie. Smak wina nie powinien pochłaniać deseru, a deser nie może spłaszczać smaku wina. Przy dobieraniu wina do deseru można kierować się prostą zasadą kolorystyki, czyli jasne wino podawać do jasnych potraw, a wina o ciemniejszej kolorystyce do potraw o ciemniejszym kolorze. Jednak zgodnie z własnymi upodobaniami można też zdecydować się na dobranie alkoholu i deseru na zasadzie podobieństwa i kontrastów, czyli trzeba tak dobrać wino, aby podkreślić pewien smak w daniu lub wybrać wino, które uzupełni aromaty brakujące w potrawie.

Znawcy podpowiadają, że ciekawym wyborem jest dobór wina do deseru kierując się występowaniem podobnych aromatów, ale drugo i trzecio-rzędowych w winie w stosunku do potrawy. Sprawdza się to przede wszystkim w przypadku białych win słodkich. Według wielu wina słodkie białe bardzo dobrze pasują do deserów z bitą śmietaną, kremami, a nawet białą czekoladą. Sprawdzają się także z owocami i lodami. Z kolei wina słodkie czerwone idealnie sprawdzą się z takimi deserami jak:

  • pierniki,
  • desery korzenne,
  • ciasta z ciemną czekoladą, w szczególności gorzką.

Można zastosować zasadę im cięższy deser, tym cięższe słodkie czerwone wino wybieramy. Natomiast słodkie, lecz lekko kwaskowe wina świetnie sprawdzą się przy deserach jak desery budyniowe czy biszkopty z kremem. Jednak nie zawsze wino do deseru musi być słodkie, czego przykładem mogą być wypieki drożdżowe, do których pasują wina bardziej wytrawne (np. włoskie musujące Prosecco). Na pytanie, jakie wino do deseru nie ma jednolitej, stałej odpowiedzi, gdyż ile deserów i win tyle możliwych indywidualnych połączeń i wyborów.