Jak zrobić wino z winogron?
Wino – napój Bogów
Wino jest trunkiem, który towarzyszy ludziom niemalże od zarania dziejów, a jednak nie stracił nic na swojej popularności. Wręcz przeciwnie – wciąż zyskuje coraz to nowych wielbicieli. Nic dziwnego – dobre wino zachwyca smakiem, spożywane w rozsądnych ilościach ma też pozytywny wpływ na układ trawienny, jest też na tyle różnorodne, że każdy znajdzie smak, który będzie mu odpowiadać. Sklepowe półki uginają się od wina z winnic w różnych stronach świata. Bardzo popularne są chociażby wina francuskie, włoskie, hiszpańskie, ale też mołdawskie, amerykańskie czy na przykład japońskie – jak popularne wino z ryżu, czyli sake. Wino może być białe, czerwone bądź różowe, słodkie lub wytrawne… a to tylko najpopularniejsze z dostępnych opcji. Wiele osób robi także swoje własne wino i bardzo często nie odbiega ono smakiem od produktów dostępnych w sprzedaży.
Jak zrobić własne wino z winogron
Chcesz spróbować samodzielnie przygotować wino? To prostsze niż można by przypuszczać. Przepisów jest wiele, można też w tym celu wykorzystać różne owoce. Zdecydowanie najpopularniejszym a zarazem najszlachetniejszym z wyborów będzie wino z winogron. Wbrew pozorom do zrobienia wina nie potrzeba dużego doświadczenia, specjalistycznej wiedzy czy skomplikowanych umiejętności. Potrzebny będzie sprzęt – balon (gąsior) z rurką lub inne naczynie, w którym owoce będą mogły fermentować, cukier i drożdże. Od czego zacząć? Oczywiście na początek potrzebujemy winogron – mogą one pochodzić z naszego własnego ogrodu, możemy też oczywiście specjalnie w tym celu je kupić. Możemy przygotować wino z białych bądź ciemnych winogron. My proponujemy przepis na wino z winogron białych, doskonałe nie tylko do spożywania, ale także np. do gotowania.
Przepis na wino z białych winogron
Do wykonania tego trunku potrzebujesz: 2 kg jasnych winogron odpowiedniej jakości, 3 litry wody (butelkowej lub kranowej, ale przegotowanej), 1 kg cukru, drożdże winiarskie, pożywkę dla drożdży oraz kilka rodzynek. Na początek oczyść owoce z szypułek i opłukaj. W następniej kolejności umieść je w dużej misce i umieść w lodówce na około dobę. Następnie przesyp je do naczynia, w którym chcesz przygotować wino. W innym naczyniu dokładnie wymieszaj wodę i cukier, połącz je z owocami. Następnie konieczne jest dodanie drożdży oraz pożywki, zamknięcie naczynia specjalną pokrywką z rurką fermentacyjną i odstawienie go na około miesiąc w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelej napój do butelek, dodaj rodzynki. Po kolejnym tygodniu wino jest gotowe do picia. Z całą pewnością jego smak zachwyci ciebie i wszystkich, których zaprosisz do konsumpcji. Pamiętaj, że to nie jedyne wino, jakie możesz przyrządzić w domowych warunkach.
Najnowsze komentarze