Coraz więcej ludzi decyduje się na picie różnego rodzaju soków. Mogą być zrobione z samych owoców, warzyw czy warzywno- owocowy. Każdy z nich na pewno jest pyszny. Dodatkowo warto wspomnieć, iż warzywa i owoce mają w sobie bardzo dużo składników odżywczych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Więc jak najbardziej powinno się pić soki i to regularnie. Również z takiej opcji powinny korzystać osoby, które chcą się odchudzić lub po prostu dbają o swoją sylwetkę. Dzięki sokom ludzie rzadziej chorują, a jak już coś się zdarzy to są w stanie oczywiście je zwalczyć. Tylko pytanie jak wyciskać takie soki. Czy można to robić w sokowirówce, wyciskarce czy ręcznie? To oczywiście zależy tylko od nas. Jednak wiadomo, że niektóre warzywa są twarde i ciężko jest to zrobić ręcznie. A jak to jest z burakiem? Tego oczywiście będzie można dowiedzieć się z niniejszego artykułu. Tutaj znajdziemy odpowiedź na pytanie: Jak zrobić sok z buraków bez wyciskarki? Czy zakup wyciskarki jest konieczny?

Czy można zrobić sok z buraków bez wyciskarki?

Jeśli chodzi o buraka, to na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż to warzywo nie należy do miękkich. Dlatego nie da rady go wycisnąć ręcznie, tak jak na przykład cytrynę. Wiele osób właśnie uważa, że nie da się tego zrobić ani bez wyciskarki ani sokowirówki. Jednak takie myślenie jest jak najbardziej błędne. Oczywiście, że się da. Nawet można stwierdzić, że sok jest bardzo smaczny. Jak wiadomo powinno się każde soki pić codziennie. Wystarczy pół lub jedna szklanka dziennie i już po jakimś czasie można zauważyć efekty. Tak samo jest z burakiem. Jest to zdrowe warzywo o wielu właściwościach. Jednak trzeba wspomnieć, iż burak sam w sobie nie jest smaczny. Dlatego bardzo dużo osób decyduje się dodać do niego inny owoc albo warzywa. Chodzi o jabłko, marchewkę.

Co zrobić, aby wyszedł sok?

Otóż oczywiście musimy kupić niezbędne do tego składniki. W tym przypadku akurat czosnek, przyprawy i  buraki. Zaczynamy przygotowania. Ważne na początku jest to, aby obrać, umyć, a następnie pokroić buraki w plasterki i umieścić w jakimś szklanym naczyniu. Najlepiej w słoiku.  Pomiędzy kawałkami buraka układamy obrane ząbki czosnku i przyprawy.  Gdy mamy to zrobione to wystarczy zalać wszystko ciepłą przegotowaną wodą. Ważne jest to, aby warzywa były zalane w całości.Następnie słoiki powinniśmy przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym oraz zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawiamy słoiki w jakieś ciepłe miejsce na około 4 – 5 dni. Codziennie musimy jednak przemieszać drewnianą łyżką. Po upływie kilku dni warzywa należy przecedzić przez sito, przelać do butelek, przechowywać w lodówce.

Jeśli jednak komuś zależy na szybkim soku to warto zetrzeć buraki na tarce i będziemy mieli sok. Do tego dodajemy jabłka i sok pyszny gotowy.