Jak zrobić smaczne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi?
Coraz więcej osób decyduje się na rozpoczęcie swojej przygody z pieczeniem ciasta. To dobry pomysł. Może ktoś odkryje swoją drugą pasję. Wiele osób uważa, że ciasto drożdżowe jest trudne do zrobienia. Coś w tym jest, ale nie do końca. Są też przepisy, z którymi poradzą sobie nawet początkujące osoby. Poza tym w Internecie jest naprawdę mnóstwo pomysłów . Każdy zdecydowanie wybierze coś dla siebie. W niniejszym artykule zostanie omówiony przepis na pyszne drożdżowe rogaliki – nauka pieczenia.
Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi
Na pewno większość osób przyzna rację, że ciasto drożdżowe jest najpopularniejszym i chyba najczęściej robionym ciastem w każdym domu. Jak jest gotowe, to jego zapach unosi się w całym domu. Poza tym takie ciasto jest delikatne. Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania tego konkretnego deseru warto przejrzeć w kuchni czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Warto także zawczasu przygotować naczynia lub miski, do których będziemy wsypywać składniki potrzebne do ciasta.
Składniki:
- Świeże drożdże,
- Mąka pszenna,
- Cukier,
- jajko,
- śmietana,
- Mleko,
- Powidła śliwkowe.
Jak już mamy wszystko gotowe, to możemy przejść do robienia rogalików. Na początku trzeba zrobić rozczyn drożdżowy, aby mógł wyrosnąć. Do wcześniej przygotowanego naczynia musimy najpierw rozkruszyć świeże drożdże, wsypać łyżeczkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru oraz wlać pół szklanki mleka razem z ciepłą wodą,. To wszystko oczywiście musimy bardzo dokładnie wymieszać i odstawić w jakieś ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej godzinę czasu. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, duże jajko oraz cukier. To wszystko powinniśmy wyrabiać za pomocą robota kuchennego, miksera lub ręcznie.
Podczas, gdy ciasto się wyrabia dodajemy do miski śmietanę. Mieszamy wszystko tak długo, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. W między czasie w rondelku roztapiamy całe masło i czekamy, aż przestygnie. Dodajemy je do wyrobionego wcześniej ciasta. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta na stolnicy w jedno duże koło. Tak przygotowane ciasto trzeba radełkiem pokroić w trójkąty. Gdy już mamy to zrobione to każdy z wykrojonych trójkątów powinniśmy jeszcze bardziej rozwałkować na szerszą część trójkąta . Na to nakładamy dużą łyżeczkę powideł śliwkowych . Następnie należy zwijać ku cienkiej części trójkąta formując rogalika.
Gdy wszystkie rogaliki będą zwinięte to należy je ułożyć na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pół godziny. W między czasie nagrzewamy nasz piekarnik do 180 stopni na górę i dół. Wyrośnięte rogaliki wkładamy i pieczemy je około 25 minut. Gdy rogaliki się upieką to wykładamy je do wystygnięcia. Jeśli ktoś lubi to może je polać lukrem lub roztopioną czekoladą.
Najnowsze komentarze