Niektórzy wielbiciele wina podejmują się produkcji domowego wina. Jednakże jednym z etapów tego procesu jest korkowanie butelek i leżakowanie (czyli dojrzewanie trunku). Od jakości korków i sposobu, jakiego użyje się do zakorkowania butelek, w dużej mierze zależy bukiet i smak wina.

Jakie są rodzaje korków?

Przede wszystkim wyróżnia się dwa rodzaje korków:

  • naturalne (w tym lite, aglomerowane, warstwowe);
  • korki syntetyczne.

Główna różnica polega na fakcie, że korki syntetyczne są od razu gotowe do użycia, a korki naturalne należy odpowiednio przygotować przed przystąpieniem do korkowania. Korki mogą występować w różnych kształtach(jak np. walcowe czy stożkowe) oraz formach (korki typu grzybek lub ozdobne).

Jakie korki najlepiej używać do zamykania butelki?

Na takie pytanie nie ma uniwersalnej odpowiedzi, gdyż rodzaj korka jak i jego kształt mają znaczenie. W przypadku win przeznaczonych do szybkiego spożycia należy zastosować korki naturalne stożkowe. W tym przypadku nie będzie konieczne użycie korkownicy, gdyż ten rodzaj korka wymaga wciśnięcia go ręcznie. Z kolei korki syntetyczne walcowe są przeznaczone głównie do win młodych. Taki korek powinien być wymieniany raz na dwa lata.

Jak zakorkować wino bez korkownicy?

Proces korkowania win należy rozpocząć od przygotowania butelek. Butelki muszą zostać umyte za pomocą szczotki do mycia butelek oraz płynu do mycia naczyń, a na koniec powinny zostać dobrze wypłukane. W trakcie napełniania butelek trzeba przypilnować, aby wino zostało jak najmniej napowietrzone (przydatne do tego będą wężyk do obciągu wina oraz lejek). Należy pamiętać, aby pozostawić ok. 4-5 cm pustej przestrzeni poniżej krawędzi szyjki butelki.
W przypadku korków stożkowych należy umieścić je na szyjce butelki, a następnie wcisnąć ręcznie (jeśli ktoś ma może użyć korkownicy). Natomiast korki walcowe umieszcza się w butelkach po odpowiednim przygotowaniu, ale konieczne jest zastosowanie korkownicy.
Jednakże użycie korkownicy w warunkach domowych nie jest konieczne, gdyż możemy korek wcisnąć ręcznie. Na domowe potrzeby wystarczy korki zanurzyć na około 5 min w gorącej wodzie, czy nawet ułożyć pod przykryciem nad wrzątkiem. Te działania sprawią, że będą one wysterylizowane jak i bardziej plastyczne, co pozwoli na zakorkowanie butelki. Niektórzy polecają sposób polegający na owinięciu butelki w ręcznik, a później włożyć korek i przycisnąć korek z butelką do ściany. Ręcznik jest po to, aby nie skaleczyć się, gdyby butelka pękła, a niektórzy wykonują tę czynność w wannie, aby uniknąć zabrudzeń. Inne osoby proponują jednak ścinać czubek korka w stożek i następnie zabijać młotkiem lub rękami (co jednak jest bolesne i nie sprawdza się przy większej ilości butelek).