Jak przygotować domowe wino?
Zrobienie własnego wina w domu wielu osobom kojarzy się z trudnym zajęciem wymagającym poważnego sprzętu i odpowiednich umiejętności. Tymczasem zrobienie prostego, domowego wina półsłodkiego lub słodkiego nie jest czarną magią. Wystarczy mieć przepis, odpowiednie drożdże, balon z rurką fermentacyjną i owoce.
Przed nastawieniem domowego wina
Zanim przejdziemy do nastawiania wina musimy upewnić się do kilku rzeczy. Po pierwsze czy sprzęt którego będziemy używać jest odpowiednio czysty i zdezynfekowany. Balony, wszelkie pojemniki i szklane butelki używane podczas robienia wina powinny być myte w letniej wodzie i płukane roztworem pirosiarczynu potasu, który je dezynfekuje.
Taka dezynfekcja sprzętu nie pozwoli na zepsucie się wina.
Po drugie większość win wymaga od nas przygotowania matki drożdżowej. Przygotowujemy ją 2-3 dni przed nastawianiem wina. Wystarczy, że do litrowej butelki wlewamy 150 ml soku z owoców, 300 ml wody i dodajemy 1-2 łyżeczki cukru. Całość zatykamy czopem z waty i pasteryzujemy przez 20 minut. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej uchylamy korek z waty i dodajemy drożdże winiarskie.
Butelkę odstawiamy w ciepłe miejsce – około 26 stopni. Po 2-3 dniach gotową matkę drożdżową wlewamy do balonu z nastawem wina.
Podane wyżej proporcje wystarczą na 25 litrów moszczu wina.
Moszczu wina? Co to jest? To jest trzecia sprawa. Jest to sok owocowy, jednak nie idealnie klarowny. Uzyskuje się go kilka godzin przed nastawieniem wina. Czyste, zdrowe, dojrzałe owoce lekki zgniatamy by szybciej uzyskać sok i odstawiamy na kilka godzin – niektórzy dodają preparaty enzymatyczne, by szybciej pojawiał się sok, jednak nie jest to konieczne.
Następnie taką miazgę filtruje się przez gazę. Otrzymany w ten sposób sok to moszcz wina.
Przygotowanie do fermentacji – nastawianie wina
Zanim moszcz umieścimy w balonie do fermentacji można go odpowiednio doprawić poprzez dolanie syropy cukrowego, wody i pożywki dla drożdzy. Dzięki temu będzie efektywniej fermentował.
Po takim doprawieniu przelewamy moszcz do balonu i dodajemy matkę drożdżową. Tak przygotowany balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną do której nalewamy trochę wody. Odstawiamy całość w ciepłe miejsce by drożdże mogły pracować.
Fermentacja
Proces fermentacji, który przechodzi właściwie można podzielić na 3 etapy. Pierwszy etap to zafermentowanie, który trwa 2-3 dni. W tym czasie drożdże gwałtownie fermentują i pojawia się piana w balonie – dlatego pamiętaj zalewać balon do ¾ objętości, by piania i dwutlenek węgla nie rozsadziły balonu.
Drugi etap to fermentacja burzliwa, która trwa kilkanaście dni. Moszcz intensywnie się pieni, a rurka charakterystycznie “pyka” uwalniając nadmiar tlenu i dwutlenku węgla.
Trzecia faza to fermentacja cicha. Maleje intensywność reakcji, wydziela się niewiele dwutlenku węgla, a drożdże obumierają i gromadzą się w postaci osadu na dnie balonu. Ciecz powinna robić się klarowna.
Kiedy całkowicie ustanie fermentacja należy zlać młode wino znad osadu z dna balonu. Przetrzymanie wina może je zepsuć – będzie mętne, zmieni barwę i pogorszy się jego smak.
Pamiętając o dezynfekcji używanych przyrządów, zlewamy wino za pomocą wężyka wyposażonego w zacisk i ewentualną pompkę.
Dojrzewanie domowego wina
Młode wino wymaga dojrzewania. Jest to leżakowanie w butelkach służące poprawie smaku i aromatu, a także ustabilizowaniu klarowności trunku.
Najnowsze komentarze