Wino coraz częściej towarzyszy w różnego rodzaju spotkaniach. Zatem jakich zasad należy się trzymać, aby odpowiednio dopasować wino do podawanej potrawy?

Jakich zasad należy przestrzegać dobierając wino do posiłku?

W latach wcześniejszych bardzo restrykcyjnie dobierano wina do konkretnego mięsa, a wszelkie odstępstwa były uważane za błąd w sztuce. Obecnie nie stosuje się tak rygorystycznych zasad, a najważniejsze jest, aby całość serwowanego posiłku była smaczna. Jednakże wciąż stosuje się kilka ponadczasowych zasad doboru wina do posiłku, gdyż niesamowicie podkreśla to smak jednego i drugiego elementu. Do tych wskazań zalicza się podawanie tego samego wina, które używano jako dodatek do sosu lub jednego ze składników dania. W ten sposób eliminujemy rywalizację różnych rodzajów wina o nasze kubki smakowe. Sam posiłek ma spójny oraz jednolity smak z podawanym trunkiem. Kolejna zasada dotyczy podawania do mięsa czerwonego wina czerwonego, natomiast do mięsa drobiowego czy cielęciny, jagnięciny, ryb lub owoców morza wina białego. Warto także zapamiętać, że do bardzo sycących i ciężkich potraw podajemy równie ciężkie i wyraziste wino czerwone. To samo dotyczy mięsa drobiowego (lekko podany kurczak podajemy z białym winem deserowym, ale nadziewane mięso z kurczaka z białym winem o bogatym smaku i aromacie. Dodatkowo należy mieć świadomość, że wino, jako wyrób regionalny najlepiej pasuje z do potraw z tego regionu pochodzących.

Jakie czynniki wpływają na wybór wina?

Wybierając wino do konkretnej potrawy trzeba wziąć pod uwagę takie czynniki jak:

  • rodzaj mięsa;
  • sposób przyrządzenia i przyprawienia mięsa;
  • region, z którego dana potrawa pochodzi;
  • składnik dominujący w potrawie.

Oczywiście zasada pozostanie zasadą, lecz zawsze można spróbować niecodziennych połączeń, które pozwolą wydobyć inne smaki z podawanej potrawy. Najważniejsze, aby całość smakowała.

Jakie wino do jakich potraw i na jakie okazje?

Jeśli chodzi o rodzaje win to do wyboru mamy wina białe, czerwone czy różowe o różnych cechach charakterystycznych, które warto poznać. Wina białe, które jednocześnie są świeże, rześkie świetnie pasują do lekkostrawnych dań jak sałatki, oliwki, owoce morza, smażony kurczak. Wino białe słodkie jest idealne do deserów. Z kolei wino białe deserowe to świetny wybór do potraw z przyprawami korzennymi czy lodami, owocowymi deserami i cytrusami. Białe wino, które jest aromatyczne wzbogaci smak takich dań jak:

  • pierogi,
  • wieprzowina,
  • kurczak,
  • białe ryby,
  • smażone warzywa i kozi ser.

Natomiast wina musujące, zarówno białe jak i różowe są idealne do przystawek oraz deserów jak:

  • creme brulee,
  • suflet,
  • faszerowane grzyby,
  • słony popcorn.

Lekkie wino różowe można połączyć z ziołami i owocami morza. Natomiast pełniejsze wino różowe z cielęciną, wieprzowiną czy letnimi warzywami.