Wino zaliczane jest do jednych z najszlachetniejszych trunków. Już w czasach starożytnych było uznawane napój bogów. Wino powstaje w wyniku procesu fermentacji. Do jego produkcji można użyć wielu owoców, jednak to najszlachetniejsze i najbardziej popularne powstaje z samych winogron. Niektóre wina dojrzewają ( leżakują) latami inne szybciej nadają się do spożycia. Przechowywanie wina nawet w domu powinno się odbywać w odpowiednich warunkach, gdyż ma to ogromny wpływ na jakość i smak trunku.

Jak prawidłowo przechowywać wino

Nieodkorkowane wino może być przechowywane całymi latami lecz w odpowiednich i sprzyjających temu warunkach. Bardzo ważne jest, aby miejsce gdzie się znajduje było ciemne i chłodne. Optymalna temperatura w jakiej powinno się przechowywać wino czerwone to 14 – 18 stopni Celsjusza, natomiast białe to 10 – 12 stopni Celsjusza. Bardzo istotna jest także pozycja w jakiej znajduje się butelka. Ważne jest, aby była ona w pozycji leżące, minimalnie z nachyleniem strony zakorkowanej w dół, tak aby korek cały czas miał kontakt z trunkiem. Dlaczego jest to takie ważne? Jeśli korek wyschnie ( butelka w pozycji pionowej) skurczy się, w wyniku czego do butelki dostanie się powietrze, co spowoduje szybsze utleniania, a w konsekwencji psucie się wina. Dlatego wina najlepiej przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego piwnicach. Oczywiście nie każdy może sobie na taki rarytas pozwolić, dlatego z rozwiązaniem przychodzi nam taki sprzęt jak winiarka. Pozwoli ona na przechowywanie kilku butelek naszego ulubionego trunku w odpowiedniej temperaturze, tak aby nie stracił on żadnych swoich walorów smakowych i aromatycznych. Jeżeli otworzymy już wino to wymaga ono odpowiedniego przechowywania. Najlepiej przechowywać je w winiarce, gdyż jest ona bezwonna i do trunku nie przenikną zapachy z otoczenia i nie zmienią jego walorów smakowych. Wino nawet jeśli jest zakorkowane ponownie pochłania zapachy, więc najlepiej opróżnić butelkę od razu. jeśli nie mamy winiarki to zostaje nam przechowywanie w lodówce. Jednak musimy liczyć się, że wino zmieni walory smakowe. Praca drożdży.

Jak długo może stać otwarte wino?

Wino otwarte w przeciwieństwie do nieotwartego przechowujemy w pozycji stojącej (pion), tak aby jak najmniej miało styczności z korkiem ( dostępem powietrza). Odkorkowane wino może być przechowywane w zależności od rodzaju od 3 do 7 dni. Najdłużej może być przechowywane wino różowe bo aż do 7 dni z racji tego, że zawiera największą liczbę cukrów. Jednak musi być w chłodnym i ciemnym miejscu ( winiarka, lodówka) szczelnie zamknięte. Wino czerwone im więcej zawiera antyoksydantów tym proces utleniania się jest bardziej spowolniony. W odpowiednich warunkach może być przydatne do spożycia przez około 6 dni. Wino białe można spożywać około 5 dni po otwarciu butelki. Wina musujące z racji tego, że posiadają ulotny dwutlenek węgla mają najkrótszy termin spożycia po otwarciu, gdyż wynosi on maksymalnie 3 dni.