Wino – najpopularniejszy trunek świata

Wino to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych napojów na świecie – nie tylko tych alkoholowych. Powstaje ono w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju win, powstałych z różnego rodzaju winogron. Najpopularniejsze są oczywiście wina białe i czerwone, wytrawne i słodkie – choć na tym ich mnogość się nie kończy. Popularne ze względu na swe walory smakowe są między innymi wina hiszpańskie, włoskie, greckie, francuskie czy portugalskie – a i na tym oczywiście wybór się nie kończy. Dodatkowym atutem wina jest to, że spożywane w racjonalnych ilościach (np. lampka wina do obiadu) wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Na przede wszystkim bardzo dobry wpływ na trawienie. Jaka jest historia tego trunku?

Pochodzenie wina

Pochodzenie wina nie jest znane w stu procentach, jednak najprawdopodobniej pochodzi ono z obszaru Kaukazu. Pierwszym bezsprzecznym dowodem na celową produkcję winą są hieroglify przedstawiające prasę winiarską. Pochodzą one ze Starożytnego Egiptu, powstały około 3000lat p.n.e, za czasów pierwszej dynastii. Oczywiście bardzo szybko jego produkcja rozpowszechniła się na inne starożytne krainy – Grecję i Rzym i dalej. Wino używane było do wielu celów, zarówno tych religijnych, jak i nie. Do Polski wino dotarło prawdopodobnie wraz z chrześcijaństwem. Pierwsze trunki przygotowywane były przez zakonników znających techniki winiarskie. „Złoty wiek” dla winiarstwa w Polsce przypada natomiast na wiek XIV, kiedy to doszło do największego rozpowszechnienia się winorośli na terenach naszego państwa. Z czasem jednak polskie winiarstwo podupadało i zostało wyparte przez trunki importowane z innych krajów. Ustrój socjalistyczny niestety utrwalił ten upadek.

Wino a dieta

Wiele osób przebywających na diecie odchudzającej bądź po prostu dbających o swoją sylwetkę zastanawia się, czy wypicie od czasu do czasu lampki wina jest bardzo szkodliwe. Większość dietetyków zgodnie uważa, że każdy alkohol – w tym także wino – to tylko tak zwane „puste kalorie”, których zdecydowanie trzeba unikać. Z drugiej strony jednak znane są jego pozytywne właściwości dla układu trawiennego. Decyzję należy więc podjąć samodzielnie.

Kaloryczność wina przedstawia się następująco –

  • białe, lekkie wina (8% – 10% vol) to 95 -139 kcal;
  • wina musujące i szampany (12,5% – 13,5% vol) to 175 -187 kcal;
  • wina wytrawne, białe i czerwone (12,5% – 13,5 % vol): 175 -187 kcal;
  • wina o wysokiej zawartości alkoholu (13,5% – 16% vol) to 187 – 219 kcal,
  • zaś wina deserowe (16% – 20% vol) to220 – 260 kcal.

Najlepszym wyjściem jest więc wypicie lampki wytrawnego wina – oczywiście niezbyt często.