Robienie zapasów na zimę w formie przetworów to zajęcie, którym współcześnie oddaje się wiele osób. Nic dziwnego, że spiżarnie stają się drugą po kuchni wizytówką dobrej gospodyni. Jednak czy znajdziemy w niej tylko słoiki z marynowanymi grzybkami, ogórkami i konfiturami z owoców? Nic bardziej mylnego! Obecnie spiżarnia to miejsce pozwalające na przechowywanie wielu produktów spożywczych, jak i sporadycznie używanych akcesoriów kuchennych. Dlatego niezwykle ważna okazuje się staranna jej aranżacja. Zatem w jaki sposób ją urządzić, aby spełniała swoją funkcję? Podpowiadamy poniżej.

Odpowiednie meble i ich ustawienie

Podstawowym elementem wyposażenia spiżarni okazują się szafki z regałami pozwalające na przechowywanie artykułów spożywczych w sposób uporządkowany. Kształt ich bryły powinien być poręczny, a konstrukcja stabilna. Warto wybrać meble wykonane z wysokiej jakości surowców z przemyślanym układem półek. Szafki należy ustawić w taki sposób, aby łatwo sięgać po znajdujące się na nich produkty.

Na półkach można ustawić słoiki, weki oraz pudełka z produktami sypkimi. W spiżarni warto także przechowywać zapasowe wieczka i słoiki na przetwory, które zostaną wykorzystane w przyszłości do stworzenia apetycznych konfitur, dżemów oraz innych rarytasów.

Nieocenione okazują się również drewniane skrzynie i kufry, w których można przechowywać worki z warzywami korzennymi, w tym również zapasy ziemniaków. W dobrze wyposażonej spiżarni powinien

znaleźć się stół. Na nim można umieścić przydatne urządzenia, np. maszynkę do mielenia mięsa, młynek lub naczynia ze świeżo wyrobionym masłem, serem albo twarogiem. Warto również umieścić wieszak, na którym zawieszone zostaną suszone zioła, a nawet uwędzona długo dojrzewająca szynka lub kiełbasa.

Praktyczne akcesoria przydatne w spiżarni

Oprócz mebli ustawionych w sposób umożliwiający łatwy dostęp do wszystkich artykułów pomocne okażą się także akcesoria, takie jak np. moździerze do przypraw. Ponadto zaciemnione, chłodne, a jednocześnie suche wnętrze z niewielkim oknem sprzyja przechowywaniu oraz hodowli ziół. W szczególności w sezonie jesienno-zimowym warto mieć swoje zioła. Kolorowa osłonka na doniczkę pozwoli na ciekawą ich ekspozycję oraz ochronę przed rozlaniem wody.

W spiżarni przydatne okażą się rozmaite koszyki, pudełka, kartoniki, butelki na oliwę i na nalewki, a także szklane pojemniki na produkty sypkie. Ponadto w każdej dobrze wyposażonej spiżarce powinny znaleźć się zapasowe małe słoiczki, duże słoje i weki w najróżniejszych rozmiarach. Tego typu produkty oraz wiele innych przydatnych w spiżarni akcesoriów można znaleźć w ofercie sklepu internetowego RadochyGospochy.pl

Przybory do kiszenia kapusty i innych warzyw

Spiżarnia to idealne miejsce do przechowywania beczki z kapustą, z ogórkami oraz z innymi warzywami przeznaczonymi do ukiszenia. Warto także wydzielić specjalną półkę na przybory do kiszenia, na której zostaną umieszczone takie akcesoria jak: tarki, szatkownice, łyżki do mieszania, tłuczki do ugniatania, a także kanki na owoce oraz kosze na warzywa.

Kategoria: kuchnia