Białe wino to obok czerwonego jedno z najbardziej popularnych win. Posiada barwę w odcieniach żółci, a niekiedy nawet wpadającej w brąz. Typowe białe wino wytwarzane jest z białych winogron, jednak mianem takim określa się także inne wina tego koloru np. z jabłek czy agrestu. Białe wino spożywamy najczęściej wraz z posiłkami. Białe wino produkowane jest w wielu krajach na całym świecie, jednak te najlepsze jego odmiany pochodzą z Francji i Włoszech.

Właściwości białego wina

Dużo mówi się o korzyściach jakie daje nam czerwone wino, a zapomina się o białym. Ono także ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Warto jednak zaznaczyć, że wino to rodzaj alkoholu i jak każdy trunek procentowy nie powinno być spożywane w nadmiarze. W białym winie mamy głównie tyrosol oraz hydrotyrosol, który ma bardzo korzystny wpływ na układ krwionośny, a mianowicie w dużej mierze zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowych. Natomiast przeciwutleniacze zawarte w trunku przyczyniają się do zwiększenia wydolności płuc.

Wino w przepisach na różna okazje

Wino bardzo często dodajemy do dań podczas gotowania, aby nadać im aromat i niepowtarzalny smak. Jeżeli w naszym daniu znajduje się drób, cielęcina bądź ryby to dodajemy wino białe, jeżeli wołowina , wieprzowina czy sarnina to czerwone. Wszystko według zasady – białe mięso to białe wino, czerwone mięso to czerwone wino. A co jeśli w przepisie znajduje się wino, a my go nie posiadamy? Czy możemy je zastąpić? Jak tak to czym? Oczywiście, że możemy zastąpić wino w przepisie kulinarnym, ale na pewno nie uzyskamy tak bogatego smaku i aromatu potrawy. I tak oto białe wino możemy śmiało zastąpić sokiem z białych winogron ( opcjonalnie możemy dosłodzić go cukrem). Kolejną opcją jest piwo imbirowe, o dość aromatycznej nucie. Ewentualnie do potrawy możesz dodać wywar warzywny lub mięsny z octem jabłkowym. Są to oczywiście tylko jedne z zamienników, a tak naprawdę możemy zastąpić białe wino różnorakimi innymi produktami spożywczymi. Jeżeli nie mamy akurat w domu białego wina możemy go po prostu pominąć. Co prawda potrawa nie będzie miała takiego smaku jak założył autor przepisu, ale na pewno będzie równie smaczna.

Wino jako dodatek do potraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego warto po nie sięgać i eksperymentować z nim w kuchni, aby stworzyć wyjątkowe danie, które zaskoczy nie jednego krytyka kulinarnego. Oczywiście można je zamienić na inne produkty, ale nigdy nie nadamy naszej potrawie takiego smaku jak z domieszką prawdziwego wina. Z tego właśnie powodu warto mieć w domu chociażby jedną butelkę tego szlachetnego trunku, a żadne nowe wyzwania i nowinki kulinarne nie będą nam straszne.