Wino jest produktem, o które należy odpowiednio dbać, aby zachować wszystkie jego cenione właściwości. Im lepszej jakości wino, tym delikatniej należy się z nim obchodzić. Skrajne temperatury zaszkodzą każdej butelce wina. W przypadku przemrożenia dochodzi do wytrącenie się tanin w czerwonych winach i doprowadza do eksplozji win musujących. Z kolei wysokie temperatury doprowadzają do zwiększenia objętości w butelce oraz wycieku mimo zamknięcia korkiem czy zakrętką.

W jakiej temperaturze przechowywać wino?

Oprócz odpowiedniej temperatury wina nie powinny być wystawione na działanie takich czynników jak:

  • działanie światła,
  • ciepło,
  • wstrząsy czy
  • wahania temperatur.

Odpowiednia temperatura otoczenia, w którym są przechowywane wina jest istotna, gdyż ma wpływ na smak czy aromat napoju. Zakłada się, że zarówno wina białe jak i czerwone powinno się przechowywać w tej samej temperaturze, w przedziale pomiędzy 10 °C a 18 °C, a idealnym stanem jest poziom 12 °C. Natomiast maksymalna temperatura przechowywania to 21 °C, gdyż powyżej tej liczby wino zaczyna się psuć, a na poziomie 28 °C wino zaczyna się “gotować”, przez co traci aromaty i smak.

Jak należy podawać wino?

W przypadku wina czerwonego należy na minimum godzinę przed podaniem przenieść butelkę do pomieszczenia, gdzie będzie ono podawane. Po otwarciu trzeba przelać do karafki, co spowoduje podniesienie temperatury o 1-2 °C, a gdy już trafi do kieliszków będzie ocieplone do poziomu właściwych 16 °C- 18 °C (w zależności od rodzaju wina i temperatury otoczenia). Należy pamiętać, że w gorące dni wystarczające jest kilkanaście minut w karafce, aby wino było idealne do picia. Jednak w takim gorącym otoczeniu nie może za długo stać.
W stosunku do wina białego trzeba pamiętać o umieszczeniu go przed nalaniem w lodówce lub na 20 minut w coolerze wypełnionym lodem i wodą, co pozwoli uzyskać pożądaną temperaturę 8-10 °C. W wyższej temperaturze trzeba podać takie białe wina jak dojrzałe, eleganckie i delikatne białe burgundy. Wyższa temperatura tego rodzaju win pozwala cieszyć się całą paletą subtelnych zapachów i smaku. Temperatura na poziomie około 6- 8 °C jest właściwa dla szampanów i win musujących.
Warte zapamiętania jest, że wino lubi stałą temperaturę, dlatego też nie jest wskazane ciągłe otwieranie i zamykanie drzwi lodówki (jeśli tam jest przechowywane wino) czy wstrząsy i wibracje towarzyszące wyciąganiu z lodówki innych produktów. Poza tym w lodówce zazwyczaj panuje niska wilgotność, co ma na celu zachowanie świeżości na dłużej trzymanych tam produktów. Nie dotyczy to jednak wina, które wymaga wyższy poziom wilgoci. Przy przechowywaniu wina należy zadbać o wilgotność powietrza w granicach 65-80%.