Co warto dodać do grzanego wina?
![](https://maratonwinnic.pl/wp-content/uploads/2022/01/grzane_wino_1642599533.jpg)
Popularność grzanego wina wynika z faktu, że świetnie rozgrzewa, uwodzi pełnią aromatów oraz idealnie smakuje wszystkim. Grzane wino sprawdza się jesienią i zimą. Zazwyczaj trunek ten pojawia się w trakcie takich zorganizowanych spotkań jak polowania, kuligi i zabawy karnawałowe.
Czy istnieje idealny przepis na grzane wino?
Przepisów na wspaniałe grzane wino jest tyle ile jest jego wielbicieli. Grzane wino, czyli grzaniec jest proste i szybkie w przygotowaniu. Do podstawowego przepisu potrzebny jest tylko garnek oraz samo wino. Natomiast smak jest nadawany przez ulubione przyprawy i dodatki, co tworzy indywidualne kompozycje. Klasyczna wersja grzańca jest wykonywana z czerwonego wina z takimi dodatkami jak:
- cynamon,
- imbir,
- goździki czy
- kardamon w kawałkach lub zmielony.
Uzupełnieniem takiego przepisu jest dodatek cytrusów w postaci świeżej lub kandyzowanej pomarańczy czy skórki z cytryny.
Jakie dodatki nadają się do grzańca?
Jako dodatki smakowe do grzańca posłużą również świeże mandarynki i brzoskwinie czy suszone śliwki i jabłka czy nawet rodzynki. Sprawdzi się też gałka muszkatołowa, która podkreśli słodko-gorzki smak grzańca, natomiast pieprz doda mu pikanterii, a wanilia słodkości. Niektóre przepisy na grzańca zakładają dodanie innego alkoholu jak np. rumu. Można także dodać soku owocowego.
Jakie wino jest idealne do grzańca?
Nie ma jednego, określonego rodzaju wina, które wyłącznie nadaje się na grzane wino. Praktycznie każde wino sprawdzi się jako grzaniec. Czerwone wina mogą być słodkie, półsłodkie i półwytrawne, czy nawet wytrawne, gdyż smak uzyskujemy przez dodanie innych składników, a do osłodzenia grzańca można użyć miodu lub nawet cukru. Grzane wino jest też sporządzane z białego wina, co sprawia, że napój jest bardziej delikatny, bardziej orzeźwiający oraz lżejszy, a wyrazisty smak można uzyskać poprzez dodanie anyżu. Każdy może skomponować własną idealną kompozycję smaków.
Jak przygotować grzańca?
Do przygotowania grzańca potrzebny jest garnek, do którego trzeba przelać wino. Następnie trzeba dodać przyprawy korzenne i inne ulubione dodatki oraz dosłodzić miodem lub cukrem według własnych upodobań. Następnie całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, kiedy wino zacznie delikatnie parować. Wtedy to zestawiamy garnek z palnika i nalewamy napój do przygotowanych kubków. Nie wolno doprowadzić do wrzenia wina, gdyż w takim momencie wino traci swój naturalny aromat. Grzane wino powinno być podawane w takich naczyniach jak:
- gliniane kubki,
- kamionkowe kufle lub
- szklanki wykonane z żaroodpornego szkła.
To właśnie te kubki utrzymują wysoką temperaturę napoju oraz nie pękają podczas nalewania gorącego trunku.
Najnowsze komentarze